Kurssi xxx

Satula. Lupaus hevoselle mielekkäästä työstä.

Mikä tunne hevosellesi tulee satulasta? Tarkoittaako satula hevosellesi YES pääsen töihin ihmiseni kanssa vai hui hitsit, ei taas, en halua, ahdistaa!

Tule mukaan onlinekurssille!

Tavoitteena kurssilla on hevonen joka suhtautuu iloisesti ja rennosti satulaan satuloidessa tietäen että pian on luvassa mukavaa työntekoa, hevonen joka tulee selkäännousu jakkaran viereen mielellään odottaen tuleehan ihmiseni selkään pian? Hevonen joka seisoo rentona paikoillaan kantaen ratsastajansa ylpeydellä.

Nämä kuulostavat hyvältä lähtökohdalta jos haluat valmentautua tavoitteellisesti tuoden esille hevosesi parhaimman potentiaalin tai nauttia hevosystäväsi kanssa turvallisesta maastosta yhdessä.

Se mitä näemme usein muuttuu silmissämme tavalliseksi tai ns. normiksi. Joskus voi käydä niin että pidämme hevosen negatiivisia tunteita ja käyttäytymistä ”ihan normaalina” sillä niin moni muukin reagoi vastaavalla tavalla tai ”ei se niin paha asia ole, pärjätään kyllä” tai ”tämä nyt vain testailee”.

Hevosen pienet ja vähän isommatkin negatiiviset eleet, käyttäytymismallit ja tunteet kertovat ettei hevonen pidä tilanteesta.

Hevosen negatiivinen tunnetila enteilee lisäongelmia.

Esimerkkejä käyttäytymisiin ja eleisiin mihin tulisi reagoida heti:

Hevonen välttää tai jännittää selkäännousu koroketta. Lähtee nopeasti liikkeelle kun ratsastaja juuri ja juuri on ehtinyt selkään. Ratsastajan jalka on jalustimessa ja olemme nousemassa selkään kun hevonen nostaa kaulan/pään ylös, satuloidessa hevonen luimii, häntä huiskii kun satulan nostaa selkään tai hevonen koittaa näykkäistä ihmistä, tepastelee, kuopii tai heiluttelee kaulaansa. Satulavyön kiristäminen aiheuttaa luimimista tai pullistelemista. Hevonen jännittyy kun jalustimet roikkuvat satulasta ja osuvat kylkiin.

Miksi näihin eleisiin ja käyttäytymisiin tulisi reagoida vaikka ne olisivat vain lieviä?

Yllä olevat esimerkkitilanteet kuormittavat hevosta valtavasti mikä johtaa stressin syntyyn, keho on siis valmiustilassa jatkuvasti mikä johtaa vain lisäongelmiin mitä pidemmälle menemme kuuntelematta hevosen tunnetilaa. Väistämättä tulee konflikteja ja räjähdyksiä, pakoreaktioita, pukittamista, säikkynä loikkimista kentällä ja yleistä haluttomuutta tai kiihtymistä. Tai hevosen sammumista, jolloin se ei enää reagoi mihinkään tai vain hyvin nihkeästi, haluttomasti ja hitaasti.

Ehkä kentällä menee vielä ihan ok mutta maastoon ei voikaan enää lähteä koska hevonen reagoi voimakkaasti ja arvaamattomasti vähän kaikkeen pikkulinnusta postilaatikoihin ja usein ei edes tiedetä mikä aiheuttaa pelästymisen.

Hevoset kuormittuvat herkästi jos ratsastusta valmistelevissa hoitotoimenpiteissä kuten satuloinnissa on ahdistusta, huolta tai jopa pelkoa mukana, ehkä pärjäämme näissä tilanteissa vielä ihan ok koska osaamme ennakoida ja odottaa hevosen näykkäisyä tai potkua tai tilanne tuntuu olevan hallinnassa jos hevonen on molemmin puolin kiinni, ehkä hevonen käyttäytyy jos komennamme napakasti juuri kun se on käyttäytymässä huonosti.

Tosiasia on kuitenkin se että hevosen tunnetila ei muutu vaikka huono käyttäytyminen loppuu hetkeksi. Tietty ongelmallinen käyttäytyminen ehkä hetkeksi vähenee mutta on hyvin todennäköistä että tilanne kärjistyy rajusti hyvinkin pian ihan uudella huonolla tai hankalalla käytöksellä jos ei hevosen tunnetilaa muuteta.

Vahvasti ja isosti reagoiva arvaamaton hevonen ei ole turvallinen. Ei itselleen eikä ihmiselle. Sellaisella hevosella ei ole mukava ratsastaa ja ennen kaikkea sellainen hevonen EI voi hyvin.

Miten voimme muuttaa hevosen käyttäytymistä ja parantaa hevosen elämänlaatua?

Miten voimme auttaa hevosta purkamaan stressiä ja rakentamalla vaihe vaiheelta hevonen joka kokee yhteisen tekemisen ihmisen kanssa mukavana, on rennon innokkaana lähdössä töihin ja on turvallinen ja asiallinen käytökseltään itselleen ja muille?

Tätä kaikkea harjoittelemme kurssilla vaihe vaiheelta.

Ensin kivun mahdollisuus on toki suljettava pois jonka jälkeen on loistava hetki aloittaa kouluttaminen, eli opastaa hevonen suhtautumaan tehtäviin positiivisen luottavaisesti vaihe vaiheelta.

”On tätä koulutettu, tää vaan on tällainen kipakka tyyppi”.

Tässä kohtaa kuulen usein argumentointia että tämä hevonen vain on tällainen, ollaan me sitä koulutettu. Toinen yleinen argumentointiin käytettävä lause on, tämä on kilpahevonen, tai että tämä hevonen on sen ja tämän rotuinen. Ne on säpäköitä.

-Minun ajatus näihin argumentointeihin on:

1. Valtavan hienoa että olette kouluttanut hevosta ja olette tehneet parhaanne.

Todennäköisesti tarvitsee muuttaa jotain vielä jotta koulutu etenee.

Kun koulutus tehdään suunnitelmallisesti ja pikkuhiljaa kehittäen hevosen luottamusta ja osaamista hevonen voi rentoutua vähän kerrallaan. Kun hevonen lähtee purkamaan vuosien stressikuormaa niin koulutuskin edistyy, usein hyvin onnistuneesti.

2. Se on aivan totta että toiset hevoset rotuna, tiettyinä sukulinjoina (jalostus) tai persoonallisuudet voivat olla helposti hyvinkin reaktiivisia.

Tällöin on vieläkin tärkeämpää panostaa laadukkaaseen kouluttamiseen jossa hevosen kokema tunne yhteisessä tekemisessä ihmisen kanssa on isossa roolissa. Kuuma suoritushevonen parantaa todennäköisesti työpanostaan jos hevonen oppii hyvän työasenteen ja rennomman mielentilan työhönsä.

Herkkä ja säpäkkä persoonallisuus voi taas nauttia elämästään enemmän kun ei tarvitse joka asiaan reagoida isosti jolloin elämänlaatu kasvaa ja hyvinvointi lisääntyy.

Sinä saat:

– Ryhmän tuen kouluttamiseen ja siihen liittyvään muutosprosessiin.

– Ihania kurssilaisia joiden kanssa pohtia harjoituksia ja jakaa ajatuksia.

– Yhteisiä ryhmäohjauksia sekä henkilökohtaista ohjausta kerran viikossa livetapaamisessa etäyhteydellä.

– Selkeät tehtävät, tavoitteet ja harjoitusohjelman jota seurata.

Nyt saat treenikavereita joilla on samankaltaiset arvot ja kiinnostuksen kohteet harjoittelussa kun itselläsi. Saat ohjausta ja apua omaan harjoitteluusi ilman että sinun tarvitsee lähteä kotitallillta minnekään, ei siis hevosten lastaamista tai valmentajan kalliita matkakulujen maksamista.

Harjoittelet hevosesi kanssa kun Sinulle sopii ja kun Sinä ehdit. Kerran viikossa tapaamme ruudun välityksellä koko ryhmän kanssa. Teknillisesti tämä on todella helppoa, eli ei hätää vaikka tekniikka ei olisi vahvuutesi. Autetaan sinut onnistumaan!

Kenelle kurssi sopii?
– Kurssi sopii Sinulle joka olet kiinnostunut opettamaan nuorelle hevosellesi positiivisen asenteen satulaan ja ratsastajaan alusta alkaen rauhassa ja systemaattisesti hevosta kouluttaen.

– Tai Sinulle jolla on hevonen joka jännittyy tai pelkää satulaa tai ratsastajan nousemista selkään.

– Sekä sinulle jolla on jo toimiva ratsu mutta haluat tehdä satulasta ja ratsastajasta hevosellesi vieläkin mukavamman ja yhdistää näihin rennon positiivisen tunnetilan.

Sinun ja hevosen tulevilla tavoitteilla tai työtehtävillä ei ole väliä osallistumisen kannalta. Tällä kurssilla keskitytään valmistamaan hevonen hyvillä perustaidoilla satulasta alkaen kantamaan ratsastaja ylpeydellä.

-Varmistathan että sinulla on aikaa tehdä annettuja harjoituksia viikon aikana, ennen seuraavaa tapaamista. Näin Sinä ja kurssikaverisi saatte suurimman hyödyn kurssista.

Tavoite

Vahva ajatus on että Sinä saat itseluottamusta oman hevosesi kanssa toimimiseen sekä tietotaitoa miten voit rauhassa opettaa hevosellesi tärkeitä perustaitoja.

Tavoitteena luottavainen ja hyvin koulutettu turvallinen ratsu.

Tämä kurssi toimii itsenäisinä kokonaisuutena tai yhtenä palana osana laajempaa koulutuskokonaisuutta joka luo Sinulle erittäin vahvan perustan omaan harjoitteluun kotitallillasi.

Ilmoittaudu tai kysy lisää messengerillä tai wa viestillä.

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Kurssille otetaan max 5 osallistujaa.

Mitä videossa oikeastaan tapahtuu?

Videolla oleva hevonen on Asta, Asta on nuori suomenhevonen.

Asta syö heiniä, haen satulan ja kun kutsun Astaa hän tulee rennon reippaasti satulan alle. Asenne on tyytyväinen, luottavainen ja sopivan innokas. Tämä on asenne jonka haluan omille asiakashevosille, jolloin he nauttivat työstään ja yhtä positiivisella asenteella kantavat myös ratsastajansa.

Kuvan tapa satuloida on vain yksi tapa, tämä tapa ei ole kurssin tavoite. Jokainen kurssille osallistuva määrittelee omat tavoitteensa joita kohti suuntaamme. ❤

 

Kokemuksia kurssilta. 

Suosittelen lämpimästi satulakurssia kaikille, jotka haluavat rakentaa lempeää ja aitoa vuorovaikutussuhdetta hevosensa kanssa, ja jotka ovat valmiita antamaan tarvittavan ajan yhteiselle kehittymiselleen. Annicalla on valtava määrä tietoa ja osaamista ja hänen lähestymistapansa on kokonaisvaltainen sekä hyvin kannustava. Lisäksi Annica on todella tarkkanäköinen, minkä ansiosta hän pystyy auttamaan erilaisia hevosia ja heidän ihmisiään. Vaikka moni asia kurssilla olikin tuttua, kurssin anti oli minulle merkittävä. Jatkan harjoittelua hyvillä mielin. Kiitos Annica ja hyvät kurssikaverit!
Terhi R. 

Kurssi oli hyvä ja Annican ohjausote asiantunteva ja napakka, mutta samalla kuitenkin sensitiivinen 😊 Hän otti jokaisen osallistujan haasteet ja vahvuudet huomioon ja ohjaus oli täsmällistä ja juuri meidän tarpeisiin suunnattua. Aloittelijana jännitin kurssille osallistumista ja sitä, riittävätkö omat taidot vielä ollenkaan, mutta ryhmän ja ohjaajan kannustava ja positiivinen ote tekivät oppimisympäristöstä mukavan ja turvallisen ja jatkossa uskallan osallistua myös uudelleen 😊 Kurssin opit on olleet hyödyksi hevosen kanssa toimiessa monissa tilanteissa, ei pelkästään satulaan liittyvissä asioissa. Aion osallistua myös tulevaisuudessa Ratsastustaito A. järjestämille kursseille ja voin lämpimästi suositella Annican ohjausta myös muille, 💜 
Hanna K. 

 

http://https://youtube.com/shorts/2PuKnPgwzA8?feature=share