This is an empty menu. Please make sure your menu has items.

Jalkojen liikkeen suunta

Kiire ja malttamattomuus, aikataulut ja tehokkuus on tämänpäivän yhteiskunnan meninki. Pitäisi saavuttaa, suorittaa ja tehdä 10 asiaa samalla kertaa.
Välillä tuntuu että yhteiskuntamme suorittaa jopa vapaa aikaa, lepoa ja terveyttä.
Miten tämä sitten liittyy hevosiin tai jalkoihin?
Aloitetaan.

Tasapainoinen liike
Ulko etujalka liikkuu koko kehon mukana suoraan eteenpäin, minne olemme menossa.

Mitkä onnistumisen peruspilarit ovat?

Seuraavassa avaan hieman, mitä peruspilarit tarkoittava minulle.

  • Vuorovaikutus
  • Jalkojen liikkeen suunta
  • Askellajin tahti

Olenko minulla resursseja toimia?

Meidän ihmisten hermostolla kestää ennen kuin kierrokset laskeutuvat, hengitys ja ajatus tasaantuu ja voimme jälleen olla hetkessä ilman kiirettä. Kiireettömyys on nopein tie edetä. Kehomme ei välttämättä pysty vastaanottamaan ja järkevästi käsittelemään tietoa jonka saamme jos olemme kovin kuormittuneita. Toisin sanoen voi olla ettemme huomaa ns. itsestään selvää asiaa tai jos huomaamme emme kykene reagoimaan tilanteen vaatimalla tavalla. 

Näkeminen ja kyky reagoida järkevästi tietoon jonka saamme on edellytys jos haluamme tehdä laadukasta perustyötä hevostemme kanssa, on taso mikä tahansa.

Mitä hevoseni tarvitsee tänään, nyt?

Ongelma ilmenee usein siinä että viemme hevosen kentälle ja aloitamme välittömästi työskentelemällä hevosen kanssa niin että hevonen saa jatkuvalla syötöllä apuja meiltä ihmisiltä mihin sen tulisi sekä pystyä että ehtiä vastata. Tämä sitten jatkuu kunnes on loppuverkan vuoro.

Jos haluamme tehdä hevosen kanssa työtä niin että hevonen hyötyy tekemisestä, kehittyy ja oppii uutta, meidän tulee ensin tarkkailla hevosta. MITÄ hevonen itseasiassa tekee? Miten hevonen liikkuu? Mitä tunteita hevosella mahdollisesti on? Ehkä mielenkiintoisin mielestäni mitä emme osaa vielä havainnoida? 
Jos emme tiedä MITEN hevonen liikkuu juuri tänään juuri nyt, miten voimme ikinä auttaa hevosta ja sitä kehoa jolla hevosella on nyt, tänään? Jos emme tiedä mitä hevonen mahdollisesti tuntee tai kokee emotionaalisesti, miten voimme ikinä auttaa hevosta tuntemaan toisenlaisia tunteita kuten ehkä ilo ja rentous, joilla on varsin suora vaikutus siihen miten hevonen käyttää kehoaan.
Toinen tärkeä ajatus on ettemme lukitse omaa ajatustamme, hevoseni liikkuu näin. Hevoseni aina tekee noin. Sillä jos meillä on valmiiksi vahva ajatus miten hevonen liikkuu ”aina” aivomme ei ota vastaan uusinta havaintoa/tietoa siitä miten hevonen ehkä treenin myötä on kehittänyt liikettään ihan erilaiseksi. Jos treenaamme niin kuin hevonen joskus on liikkunut sen sijaan että treenaamme lähtökohdasta miten hevonen liikkuu tänään on aika varmaa että kehitys loppuu. Emme edisty kovasta harjoittelusta huolimatta.  

Liike energia

Olet varmasti nähnyt hienoja mainoksen joskus missä demotaan videossa uuden auton törmäys testejä? Miten auto vauhdista törmää esteeseen. Liike energia on se joka tekee sen että ihmiset ja kaikki irtotavara auton sisällä jatkaa lentämistä eteenpäin auton sisällä vaikka auton kuori on pysähtynyt.
Vastaava momentti hevosen liikkeessäkin on, ja tässä kohtaa pohditaan jalkojen liike energiaa. Tämä tarkoittaa sitä että kun hevonen kävelee jalkojen liike suuntautuu johonkin. Helposti olettaisi liikkeen suuntautuvan suoraan eteenpäin minne hevonen liikkuu, näin ei kuitenkaan aina tapahdu. Jalka voi esimerkiksi liikkua eteen-ulos jolloin hevonen hyvinkin voi liikkua eteenpäin mutta jalan liike energia liikkuu eri suuntaan kuin mihin keho liikkuu.

Onko sillä väliä mihin suuntaan liike energia vie jalan kun hevosta kuitenkin voi ratsastaa ja ohjata vallan mainiosti ?
Jos mietitään biomekaniikkaa, hevosen kehonkäyttöä, terveyttä ja kestävyyttä työssä niin on.

Etujalat
Tämän hevosen tapa liikkua isolla kaarevalla uralla.
Punainen viiva etujalalla korostaa kuinka vahvasti jalka liikkuu ulospäin voltista. Vihreä piste näyttää suunnan minne kavion tulisi hakeutua, voltin suuntaisesti.

Naurettavan vähän - on enemmän

Hevonen on kokonainen elävä olento johon kaikki vaikuttaa kaikkeen, lihas ja kudosketjut, ligamentit, hermosto ja jänteiden kautta. Kun pohdimme mihin jalan liike energia kohdistuu meidän tarvitsee muistaa että koko keho on mukana tuottamassa jalkojen liikettä ja määrittelemässä miten ja mihin jalka liikkuu. Mutta myös toisinpäin, jos voimme vaikuttaa jalan liike energian suunnan muutokseen työskentelemme hyvinkin kokonaisvaltaisesti koko hevosen kehon kanssa. Tämä vaatii rauhallisen systemaattista työskentelyä. Pieni muutos tavassa liikuttaa jalkaa voi vaatia massiivisia muutoksia miten hevonen käyttää kehoaan. 
Olet ehkä nähnyt videolla tanssijan joka vaivattomasti liikkuu pehmein pienin liikkein hyvinkin sulavasti. Jos kokeilemme samaa koreografiaa saamme huomata että oho, eihän se meidän keho ihan niin sulavasti liikkunutkaan. Pehmeä laadukas sulava liike vaatii vuosien työn, kehotietoisuutta ja voimaa ja liikkuvuutta. 
Ehkä olet myöskin ollut yogatunnilla? Liikkeet näyttävät toisinaan naurettavan yksinkertaisilta, pieniltä ja jopa mitättömiltä. Mutta kun kokeilemme tehdä niitä ilman aikaisempaa kokemusta joudumme ehkä toteamaan että itseasiassa liikkeet vaativat hurjasti enemmän liikkuvuutta ja voimaa kuin mitä kehossamme on sillä hetkellä. 
Näin se menee hevosillakin. Siksi määrällisesti vähemmän on enemmän laadukkaita askelia, monesti. 

Käytännön vinkkejä harjoitteluun

Harjaannuta silmääsi, kun näemme hevosen tavan liikkua voimme auttaa hevosta liikkumaan itselleen terveemmällä tavalla.
Harjoitusvinkki.
Taluta itse tai pyydä ystävääsi taluttamaan hevostasi laajalla, isolla ympyrällä niin että pää ja kaula ovat ympyrän mukaisesti taivutettuna. Tarkkaile nyt rauhassa hevosen ulko etujalkaa.
Mihin suuntaan ulko etujalan liike energia suuntautuu?
-Jos otetaan selkeyden vuoksi yllä oleva esimerkki uuden auton törmäystestistä ajatuksen tueksi. Mihin suuntaan etujalan liike heittäisi irtotavarat? Eli mihin suuntaan hiekka kavion päällä lentää?
Lentäisikö hiekka jalan liikkeen energiasta voltin mukaisesti eteenpäin, mikä olisi toivottavaa? Todennäköisesti ei. Suurin osa hevosista tuottaa liikkeen jalalla joka heittäisi hiekan voltista  etuviistossa ulospäin. Tämä tarkoittaa siis että hevonen tarvitsee hieman apua löytääkseen optimaalisen tavan liikkua jotta turhalta rasitusvammoilta säästyttäisiin.

Kokeile
loivalla isolla ympyrällä pystytkö jotenkin vaikuttamaan ulko etujalan liikkeen suuntaa? Kokeile rauhallisesti, jotta hevosesi ehtii tunnustella ja ehtii yrittää muuttaa kehonsa tapaa liikkua. Anna hevoselle siis aikaa tunnustella pyyntösi tuomaa muutosta kehossaan. Rauhallinen tekeminen kertoo myös sinulle, mikä oli apu johon hevonen pystyy tai osaa vastata.

Voit kokeilla puolipidätettä, pyytää hevosta liikkumaan enemmän eteenpäin tai hidastamaan hieman, voit kokeilla loiventaa ennestään kaarevaa uraa tai vaikka antaa raipan levätä ulko lavalla kevyeenä vihjeenä (vain jos hevosesi ei pelkää raippaa!).
Jos ja kun huomaat pienen muutoksen hevosesi tavassa käyttää ulkojalkaa ja liike energia ehkä kohdistuu hieman enemmän voltin mukaiseksi eteenpäin, kiitä ja palkitse hevostasi isosti. Tämä ei ole hevoselle mikään pieni työ vaan vaatii varsin massiivisen työpanostuksen koko kehon käytön suhteen.

 

voltti
Kaarevalla uralla hevosen ulkojalan liike energia vie jalkaa ulospäin voltista.
biomekaaniikka
Punainen viiva näyttää miten vahvasti jalka menee ulospäin voltista. Vihreä piste näyttää mihin suuntaan jalan tulisihakeutua, eteenpäin oralla, eli voltilla tässä tapauksessa.

Ensiviikolla jatketaan peruspilareitten äärellä kohdasta 3: Askellajin tahti. 

Uudet blogit suoraan sähköpostiisi

Varmista, että luet uudet vinkit heti: liity sähköpostilistalle!
En jaa osoitteita kenellekään enkä lähettele kokoajan vistejä ja voit halutessasi poistua postituslistalta koska tahansa. 

Mikäli koet että tämän lukeminen voisi hyödyntää ystävääsi, jaa ihmeessä! 

Tervetuloa blogiini

Olen Annica, hevosten kouluttaja ja ratsuvalmentaja. 
Ihmisten ja hevosten hyvinvointi on sydämeni asia, miten valmentautua tavalla joka edistää hevosen kokemaa mielekästä elämää? Miten suuri merkitys meidän ihmisten kehityksellä on hevosen elämänlaatuun ja miten saada talliarki sellaiseksi että hevonen voi kukoistaa ja haluta tarjota parastaan yhteistyössä ihmisten kanssa?
Turvallisuus, ilo ja luottamus, niistä alkaa suuret muutokset pienin askelin. 

Mukavaa että tulit sivuilleni, toivottavasti viihdyt ja tulet toistekin. Haluatko lukea lisää?

Liity nyt sähköppostilistalle niin saat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiin sekä 10% alennuksen verkkokauppaan!