Askellajin tahti

Kun voimme yhteistyössä hevosen kanssa vaikuttaa tahtiin, jolla hevonen nostelee, liikuttelee jalkojaan,  olemme jo saavuttaneet ison avaintekijän ratsastettavuuteen.
Usein otamme ohjista, joskus suuremmallakin voimalla, kun haluamme hevosen pysähtyvän tai hidastavan. Hankalaksi tässä tekee sen, että hevosen kieli, suu, pää tai kaula ei tuota liikettä, ne eivät toimi hevosen moottorina eivätkä määrittele mihin suuntaan hevonen liikkuu tai miten. Pää vain sattumoisin on rakenteen vuoksi ensimmäisenä.   

Käynti, ratsu
Miten hevosesi käyttää kehoaan liikkuessa?

Mitkä onnistumisen peruspilarit ovat?

  • Vuorovaikutus
  • Jalkojen liikkeen suunta
  • Askellajin tahti

Seuraavassa avaan hieman, mitä peruspilarit tarkoittava minulle.

Ratsastettavuus lisääntyy

Kun voimme vaikuttaa tahtiin, voimme yhteistyössä hevosen kanssa määritellä miten hevonen jalat liikkuvat, rauhoittaa tai hieman aktivoida askelia nopeammaksi. Nopeammaksi ei tarkoita kiirettä tai stressiä vaan aktiivista askelta.  Se ei tarkoita etenemisvauhtia vaan voimaa ja energiaa jalan liikkeeseen. Voimme tehdä tasapainoisen pehmeitä siirtymisiä askellajien välillä, voimme pyytää hevosta lisäämään tai rauhoittamaan tahtia askellajin sisällä ja voimme pysäyttää hevosen tasapainoisemmin.
Ratsastettavuus ja hevosen kehonkäyttö paranee huomattavasti.

Voimme totta kai edelleen ottaa pysäyttävän ohjasotteen, kun opetamme, miten hevosen tulisi siihen reagoida.
Istunna tulisi kuitenkin olla ratsastuksen tärkein apu ja siksi on niin arvokasta oppia vaikuttamaan jalkoihin. Tasapainoisempi liike tasapainottaa myös hermostoa ja siten hevonen paremman lähtökohdan rentoutua aktiivisessa liikkeessä.

Stressin vai ilon tuomaa liikettä?

Aktiivisuutta voi olla karrikoidusti  kahta eri tyyppiä.
– Stressin ja jännityksen tuoma koko kehon jännitystila, joka voi laittaa hevosen jalat toimimaan kuin ompelukone. Ehkä sinullakin on kokemus hevosesta, joka steppaa tai ravaa paikallaan maastoon lähtiessä?
– Luottamuksen, rentouden ja ilon kautta tuleva aktiivisuus on energialtaan, jopa hieman leikkimielinen. Tällainen aktiivisuus näkyy monesti pidemmällä kauniilla ylälinjalla ja aktiivisen rauhallisilla jalkojen liikkeellä. Jos verrataan stressin aktivisuuteen, joka on nopeaa ompelukonemaista niin luottamuksen kautta luotu aktiivisuus on hitaampaa, mutta askeleessa on voimaa ja mieli kirkas.  

Ravia, ratsu
Jännittynyttä isoa ravia, jossa jalat liikkuvat todella nopealla tahdilla.

Valmistele, jotta onnistut

Kokeile, miten voit lähteä leikimään askelten aktiivisuudella.
Hyvä lähtökohta harjoittelulle on, jos hevosesi on levollinen ja saanut syödä hieman heinää ennen harjoitusta. Sinun on hyvä hetken hengittää rauhallisesti, puhalla ulos päivän kiireet ja stressi sekä mahdolliset kielteiset tunteet ja hengitä sisälle asioita mitä tarvitset voidaksesi hyvin tässä hetkessä. Esimerkiksi levollisuutta, elinvoimaa, iloa. Kun koet, että olet hieman enemmän läsnä hetkessä ja hevosesi on valmis heiniensä kanssa voit aloittaa.
Harjoittele alueella missä hevosesi kokee olevansa turvassa, tällöin teillä on helpompi onnistua.

Mitä tarkkailla?

  • Tarkkaile MITEN hevosesi nostelee jalkoja. Onko askel nopea? Lyhyt? Pitkä? tai vaikka hidas?
  • Onko hevosen etujalkojen ja takajalkojen aktiivisuudella eroa? Ottaako esimerkiksi etujalat ison laajan askeleen ja takajalat lyhyemmän?
  • Eli tarkkaile, miten etu- ja takajalkojen liikkeet eroavat toisistaan, vai eroaako?
    Ottaako joku jalka lyhyemmän askelen kun toinen?

Kun olet käyttänyt aikaa havainnointiin ilman kiirettä, lähde lempeäsi kokeilemaan, voitko muuttaa hevosen jalkojen aktiivisuutta?

Tärkeää on jälleen oppia havainnoimaan, MITEN minun hevoseni liikkuu.
Ellemme tiedä mitä hevonen tekee tai miten emme myöskään voi lähteä kehittämään laatua työhömme.

piaffe, koottu ravi
Piaffessa, eli kootussa ravissa jalkojen tahti on rauhallisempi.

Harjoituksia reippaalle ja rauhalliselle

Esimerkkiharjoitus rauhalliselle ja hitaalle hevoselle, voitko saada jalat toimimaan hieman: aktiivisemmin, eli aavistuksen nopeammin ja nousemaan maasta enemmän ylös? Tärkeää on muistaa, että nyt ei ole aika ottaa raippaa ja vaatia liikettä. Yritä sen sijaan herätellä aktiivisuutta ilon ja leikin kautta.
Tee pieniä muutoksia, jotta hevonen saa aikaa ehtiä reagoimaan pyyntöösi, jotta sinä ehdit huomata pienen muutoksen ja ehdit huomata mikä oli se, joka sai muutoksen aikaan.
Muutos aktiivisemmaksi parin askeleen verran riittää. Kiitä hevosta ja anna hevosesi liikkua taas omalla tavallaan. Kokeile kohta uudestaan ja palkitse aina aktiivisuudesta.

Ajan kanssa voit kokeilla tätä samaa harjoitusta kaikissa askellajeissa.

 

Reippaan hevosen  kanssa kannattaa aloittaa harjoittelu siitä, miten saat hidastettua hevosta ilman, että vedät ohjista/päästä.
Askel riittää aluksi. Palkitse runsaasti yhdestä askeleesta ja lisää pikku hiljaa rauhallisten askelten määrää, kun hevosesi keksii harjoituksen juonen.
Esimerkkejä mitä voi kokeilla rauhoittaaksesi etenemistä, mutta ylläpitäen aktiivisuutta (sillä emme halua hevosta joka laahustaa)?

  • Rauhoita oma mieli ja hengitys sekä hidasta hieman tapasi käyttää kehoasi vaikka kävelemällä hieman rauhallisemmin.
  • Voit äänelläsi koittaa vaikuttaa hevosesi etenemiseen. Rauhalliset pitkät äänet voivat toimia.
  • Voit kokeilla koskettaa kädellä tai raipalla hevosen ryntäitä, rintaa edestäpäin hieman vaikka sormenpäillä rummuttaen. 

Tiedän, että havainnointi voi aluksi olla vaikeaa. Jaksa katsoa ja tarkkailla, opit yllättävän nopeasti katsomaan aluksi ihan vain eroja. Esimerkiksi että hevonen X kävelee näin ja hevonen Y käveleekin ihan eritavalla. Mitä eroja huomaat?
Tsemppiä ja kärsivällisyyttä!

Uudet blogit suoraan sähköpostiisi

Varmista, että luet uudet vinkit heti: liity sähköpostilistalle!
En jaa osoitteita kenellekään enkä lähettele kokoajan vistejä ja voit halutessasi poistua postituslistalta koska tahansa. 

Mikäli koet että tämän lukeminen voisi hyödyntää ystävääsi, jaa ihmeessä! 

Tervetuloa blogiini

Olen Annica, hevosten kouluttaja ja ratsuvalmentaja. 
Ihmisten ja hevosten hyvinvointi on sydämeni asia, miten valmentautua tavalla joka edistää hevosen kokemaa mielekästä elämää? Miten suuri merkitys meidän ihmisten kehityksellä on hevosen elämänlaatuun ja miten saada talliarki sellaiseksi että hevonen voi kukoistaa ja haluta tarjota parastaan yhteistyössä ihmisten kanssa?
Turvallisuus, ilo ja luottamus, niistä alkaa suuret muutokset pienin askelin. 

Mukavaa että tulit sivuilleni, toivottavasti viihdyt ja tulet toistekin. 



Haluatko lukea lisää?

Liity nyt sähköppostilistalle niin saat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiin sekä 10% alennuksen verkkokauppaan!