Laadukas perustyöskentely on kaiken alku ja juuri, itse asiassa hienointa, sillä oikeasti laadukasta perustyöskentelyä näkee varsin harvoin. Perustyöskentely on kuitenkin edellytys kehitykselle. Jostakin ihmeen syystä moni pyrkii perusteista pois mahdollisimman nopeasti. Se on hieman ristiriidassa sen kanssa, että toivomme etenevämme nopeasti kohti omia tavoitteitamme.
Oletan, että hevosesi sietää ihmisen läheisyyden ja varusteet.
Seuraavassa avaan hieman, mitä peruspilarit tarkoittava minulle.
Tämä on kaiken yhteisen tekemisen ja yhdessäolon ydin. Vuorovaikutus on yhteisen keskustelukulttuurin luomista.
Olet ehkä itse joskus huomannut, että joidenkin ihmisten kanssa on helppo puhua, juttua riittää ja jopa vaikeammat keskustelunaiheet soljuvat. Toisten ihmisten kanssa voi tulla kiusallisia hiljaisuuden hetkiä, ei keksi mitä sanoisi ja vaikka toinen vaikuttaa olevan ihan kiva ja symppis, niin pää lyö tyhjää. Hieman samalla tavalla hevosetkin voivat kokea vuorovaikutuksen ihmisten kanssa.
Voi olla hyvä pohtia, mitkä asiat vaikuttavat siihen, että Sinulle tulee turvallinen olo ja voit keskustella avoimesti toisen ihmisen kanssa?
Entä jos toinen antaa palautetta ja ehdotuksia, miten sinun tulisi muuttaa omaa toimintaasi? Muuttuuko tilanne heti hankalemmaksi? Ehkä meissä herää puolustuskanta tai halu lähteä kauemmaksi toisesta, joka luulee tietävänsä mikä meille on parasta? Niin, näinhän se hevonenkin monesti tekee.
Olet kentällä hevosesi kanssa ja hevonen havaitsee viereisellä pellolla koiranulkoiluttajan. Hevonen pysähtyy, tuijottaa, jähmettyy ehkä tanssahdellen välillä ja jatkaa tuijottamista koiranulkoiluttajaa.
Mitä tunteita Sinussa herää? Turhautumista? Ärsytys? Harmitus? Pelko? Pettymys? Kiinnostus?
On hyvä tarkastella tilannetta mahdollisimman rauhallisesti, mitä hevonen tekee, mitä hevonen mahdollisesti tuntee, miksi hevonen käyttäytyy näin? Mitä tulkintoja voimme tehdä havainnoimistamme asioista?
Yllä oleva esimerkki kertoo jännityksestä ja huolesta, jopa pelosta.
Tällöin tärkein kysymys on, miten voin auttaa hevosta tilanteessa, jossa sitä jännittää?
Usein meidän ihmisten ensimmäinen reaktio on komentaminen ja kovistelu, isommat avut, mitkä voivat vain lisätä hevosen pelkoa ja jännitystä.
Palataan kysymykseen, miten voimme auttaa hevosta? Eli mikä vähentäisi pelkoa ja jännitystä ja lisäisi turvallisuuden tunnetta? Eri hevosille toimii hieman eri asiat, riippuen pelon ja jännityksen asteesta sekä aiemmista kokemuksista.
Usein etäisyys jännittävään kohteeseen on tärkeää hevosen kokeman turvallisuuden kannalta. Joskus lempeän määrätietoinen ohjaus tutun tehtävän pariin, minkä hevonen osaa suorittaa hyvin ja rauhallisella mielellä, toisinaan taas voimme kokeilla mennä hevosen ja jännittävän kohteen väliin, jolloin hevonen ehkä rauhoittuu.
Näin hevonen saa kokemuksen, että kun häntä jännittää, eli hän käyttäytyy tietyllä tavalla, hevonen saa meidät ihmiset toimimaan hänelle edullisella tavalla. Me näemme hevosen tarpeen ja toimintamme avulla syntyy vuorovaikutustilanne. Kun hevonen kokemuksen ja toistojen myötä oppii, että me autamme hevosta kokemaan turvan ja hyvän olon, luottamus kasvaa yhdessä toimimiseen.
Tarkoittaako vuorovaikutus sitä, että kokoajan on mentävä hevosen mukaan ja keskeytettävä kaikki tekeminen, kun hevosen katso jotain? Kyllä ja ei.
Aluksi harjoiteltaessa luottamusvuorovaikutuksen luomista, on tärkeää on pitää tilanteet yksinkertaisena ja selkeinä. Eli harjoitella vuorovaikutustilanteita varsin systemaattisesti. Ajan kanssa Sinun ja hevosesi välille rakentuu oma vuorovaikutuskulttuuri, joka mahdollistaa myös hyvin paljon pienempien eleiden käytön ja hillitympää käyttäytymistä.
Esimerkin tilanne voi ajan ja harjoittelun seurauksena muuttua niin, että hevonen kertoo jännittävänsä ehkä muuttamalla hengitystään pinnallisemmaksi tai saamalla rypyn silmäkulmaan, jolloin voimme kertoa hevoselle, miten hevosen tulisi toimia ja hevonen voi rentoutua ja keskittyä työhön.
Tällainen kehitys voi viedä paljonkin aikaa. Taitavaksi keskustelijaksi ja kuunteliaksi ei välttämättä opi ihan parilla harjoittelukerralla, vaan se vaatii aikaa kehittyäkseen.
Hevoset ovat uskomattomia eläimiä. Hevoset oppivat usein uudelleen luottamaan ja kehittämään toimivia malleja, riippumatta aikaisemmista kokemuksista, kunhan me ihmiset olemme valmiita panostamaan omaan kehitykseemme.
Esimerkin hevonen on edelleen kentällä ja koiranulkoiluttaja kävelee lähipellolla. Hevonen vilkuilee koiranulkoiluttajaa ja kun koiranulkoiluttaja tulee lähemmäksi, hevonen katselee heitä tiiviisti, hevonen pystyy todenäköisesti kyllä jatkamaan työntekoa, jos häntä pyytää, mutta pysähtelee katselemaan koiraa.
Mistä voi olla kyse? Joskus ihan puhtaasti uteliaasta mielenkiinnosta. Se voikin olla todella mielenkiintoista katsella kuka siellä pellolla oikein kävelee ja mitä ihmettä ne tekee?
Voimme kokeilla keskeyttää harjoituksen hetkeksi ja katsella yhdessä rennon uteliaan hevosen kanssa sitä mielenkiintoista koiraa. Jaettu ilo on suurempi ilo.
Hetken päästä hevonen todennäköisesti itse toteaa, että olipas kiva koira, tehdäänkö jotain?
Sillon voitkin pyytää hevosta jatkamaan harjoittelua kentällä ja kiittää hevostasi, että hän keskittyy pyydettyihin asioihin.
Vuorovaikutusta ja luottamusta voi rakentaa jokaisesta yhdessä vietetystä hetkestä. Ikävä kyllä en voi antaa kaavaa, joka toimii aina, sillä jokainen meistä ihmisistä ja hevosista on oma persoonansa ja uniikki oma itsensä omalla oppimis- ja kokemushistorialla, omilla vahvuuksilla ja kehitettävillä asioilla. Haluan herättää ajatuksia siitä, että hevosella on käytökselleen aina jokin syy. Se voi olla esimerkiksi opittu kaava selviäytymiselle tai sattumoisin keksitty tapa saada jotain haluttua.
Varmaa on kuitenkin että onnistuminen on todennäköisempää jos kohtamme itsemme ja hevosemme avoimen lempeästi, positiivisessa hengessä.
Ensiviikolla jatketaan peruspilareitten äärellä kohdasta 2: jalkojen liikkeen suunta.
Varmista, että luet uudet vinkit heti: liity sähköpostilistalle!
En jaa osoitteita kenellekään enkä lähettele kokoajan vistejä ja voit halutessasi poistua postituslistalta koska tahansa.
Olen Annica, hevosten kouluttaja ja ratsuvalmentaja.
Ihmisten ja hevosten hyvinvointi on sydämeni asia, miten valmentautua tavalla joka edistää hevosen kokemaa mielekästä elämää? Miten suuri merkitys meidän ihmisten kehityksellä on hevosen elämänlaatuun ja miten saada talliarki sellaiseksi että hevonen voi kukoistaa ja haluta tarjota parastaan yhteistyössä ihmisten kanssa?
Turvallisuus, ilo ja luottamus, niistä alkaa suuret muutokset pienin askelin.
Mukavaa että tulit sivuilleni, toivottavasti viihdyt ja tulet toistekin.
Liity nyt sähköppostilistalle niin saat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiin sekä 10% alennuksen verkkokauppaan!